Acupunctura face partea dintr-un sistem medical numit Medicina Tradionala Chineza si reprezinta piatra de temelie a unei civilitatii de aproximativ 1.4 miliarde de oameni.
Acupunctura si medicina traditionala chineza isi au radacinile in filozofia taoista antica, ce vede o persoana ca pe un intreg sistem energetic in care corpul si mintea sunt unificate, fiecare influentandu-l si echilibrandu-l unul pe celalalt.
Spre deosebire de medicina conventionala, ce incearca sa separe boala de persoana, Medicina Chineza pune accept pe o abordare holistica ce trateaza intregul corp.
Majoritatea oamenilor apeleaza la acupunctura si medicina chineaza pentru amelioarea unor dureri, inclusiv dureri de genunchi, spate, cap sau dureri menstruale. Atunci cand avem o durere in corp, primim de fapt informatia ca ceva nu este in regula in organismul nostru. In mod normal, acest lucru se intampla atunci cand sangele nu circula bine sau nervii nu comunica corespunzator din cauza unei boli sau leziuni.
Atunci cand organismul este sanatos, acesta raspunde in moduri diferite, in functie de cauze, pentru a vindeca problemele, ameliorand astfel durerile. Tratamentul cu acupunctura este utilizat pentru a accelera acest proces, astfel incat organismul sa se vindece cat mai repede, iar durerile sa se atenueze rapid.
Se spune ca energia vitala a corpului sau Qi (pronuntat “chi”), circula prin canale, numite meridian, controland echilibrul intregului corp. Teoria Yin-Yang, reprezinta o alta credinta importanta in Medicina Traditionala Chineza. Aceasta descrie modul in care fortele universal opuse precum lumina-intuneric sau cald-rece, interactioneaza reciproc pentru a juca un rol in functiile corpului.
In Medicina Traditionala Chineza se spune ca un dezechilibru intre Qi sau Yin si Yang provoaca boli, iar diagnosticul se concentreaza strict pe indentificarea sursei dezechilibrului.
Medicina Traditionala Chineza abordeaza concepte pentru temperamentul pacientului, varsta, sexul, activitatea si mediul in care traieste, impreuna cu semnele bolii, iar acest lucru ne arata de ce este considerata o abordare mai holistica a ingrijirii pacientului fata de medicina occidentala.
Medicina Traditionala Chineza este de fapt compusa din patru tipuri de terapie diferite.
- Acupunctura – reprezinta utilizarea insesarii acelor pentru a corecta dezechilibrul pacientului pentru stimularea punctelor de acupunctura de-a lungul canalelor meridiane ale corpului.
- Medicina pe baza de plante – reprezinta tratamentul bolilor cu diferite combinatii de plante.
- Terapia alimentara– reprezinta utilizarea dietei si a energiei ingredientelor individuale pentru a preveni un dezechilibru.
- Tui-Na – reprezinta o forma de masaj prin care se aplica presiune asupra punctelor de acupunctura si meridianelor pentru a imbunatati circulatia Qi.
Tratamentul poate implica o singura terapie din Medicina Traditionala Chineza sau o combinatie de terapii.