Cand vorbim despre nutritive in Medicina Traditionala Chineza, avem la baza 2 teorii.

  • Prima teorie se bazeaza pe clasificarea componentelor alimentelor in carbohidrati, grasimi, protein, vitamine si minerale.
  • A doua teorie se bazeaza pe conceptul Yin si Yang al alimentelor si prezinta maniera in care natura termica impreuna cu aroma alimentelor influenteaza intreg corpul uman.

Hipocrate urmarea aceasta natura energetica a alimentelor in dieta drept o maniera terapeutica in tratarea bolilor.

In Medicina Traditionala Chineza s-a realizat o importanta conexiune intre alimente si ierburi medicinale pe post de terapie. Alimentele impreuna cu ierburile pot stimula sau anula efectele asupra organismului uman.  In momentul in care tratam un pacient de o anumita afectiune este imperios necesar sa ne informam si asupra alimentelor ce ii produce respective afectiune. In caz contra, daca pacientul nu face o schimbare in obiceiurile sale alimentare si in stilul de viata,  tratamentul prin acupunctura va avea doar un efect de moment.

Alimentele sunt clasificate energetic dupa 4 criterii:

  • Natura termala: fierbinti, calde, neuter, racoroase, reci
  • Aroma: dulci, intepatoare, acre, amare, sarate
  • Organul ce raspunde: splina, stomac, plaman, intestine gros, intestine subtire, rinichi, colecist, ficat, vezica urinara, inima
  • Directia miscarii: se ridica, coboara, stagneaza sau cade.

Natura si Aroma sunt principalele criterii in terapia chineza nutritionala si sunt bazele nutritiei preventive, dar daca vorbim despre o boala, atunci vom lua in considerare toate cele 4 criterii.

 Alimentele sunt clasificate in 5 nivele de temperatura:

  • Yang – fierbinti (alcool, carne de miel) si calde (caco, cafea, vin rosu, carne de vita, carne de pui)
  • Yin – reci (apa, creveti) si racoroase (ceai negru, suc de fructi, ceai de menta, lapte de soia, carne de iepure, etc)
  • Neutre – miere, branza de vaci

Alimentele fierbinti cresc Yang-ul, pun in miscare energia Qi si misca atat in interior cat si in exterior.

Alimentele calde intaresc Yang-ul si energia Qi

Alimentele neutre ajuta la cresterea energiei Qi si armonizeaza corpul

Alimentele racoritoare suplimenteaza fluidele corpului si incetinesc energia Qi eliminand caldura.

Alimentele reci scad caldura interna si creaza frig.

Alimentele Yin au efect racoritor  si se folosesc in afectiuni precum deficienta de Yin, membrane uscate,  transpiratii nocturne, senzatie de caldura.

Alimentele Yang se recomanda in afectiuni de natura rece precum deficienta de Yang, oboseala, frisoane, lipsa poftei de mancare sau predispunerea la infectii, maini si picioare reci sau urinare frecventa.